Irlanda és un bon país per a viatjar i aprendre anglès. Una opció que es realitza sovint i s’ha popularitzat molt, és fer cursos d’anglès en ciutats com Dublín o Galway i aprofitar l’estada per a conèixer el país, la seva gent, la seva cultura i els seus costums i tradicions.
A més dels costums i tradicions d’ Irlanda, també ofereix molts avantatges como són:
- Està a prop i és econòmic, no notaràs massa la diferència amb Espanya.
- La seva gent és amable, alegre i acollidora.
- Té una cultura rica i variada.
- És un bon lloc per a divertir-se, amb una gran cultura de pub’s i oci nocturn.
Si us interessa viatjar a Irlanda i voleu conèixer una mica més dels seus costums, cultura i curiositats no deixeu de llegir.
Per a començar t’explicarem que Irlanda és un país amb una història i una cultura que prové de, aproximadament, el segle III a. C. Culpa important d’això la té una barreja entre la seva cultura cèltica i cristiana. Els celtes (que eren pagans) van poblar l’illa al voltant del segle III a. C. i el cristianisme va entrar més endavant, cap al segle V d. C. A causa d’això hi ha moltes celebracions que són d’origen pagà, a pesar que el 95% de la població és catòlica romana.
L’idioma predominant a Irlanda és l’anglès, únicament parlen irlandès nadiu de manera habitual una petita part de la població.Ara que ja coneixes una mica sobre els seus orígens Vols saber quines són les seves festes, celebracions i costums més importants?
Dia de San Patrici o Saint Patrick’s Day
Molts reconeixereu aquesta celebració si us ensenyem una imatge típica d’aquesta. És normal, ja que, pel fet que els irlandesos són un poble emigrant, es realitza en moltes parts del món.
Sant Patrici és el patró del país i se celebra cada 17 de març. El més típic i característic de la festa, és que tothom surt al carrer amb una cosa verda i amb un trèvol. El trèvol representa a la “Santíssima Trinitat” i simbolitza els ensenyaments que porto Sant Patrici a aquestes terres.
Se celebren desfilades durant tot el dia, acabant la jornada en els pub’s. A la capital, Dublín, les celebracions arriben a durar fins a 5 dies.
Esports típics a Irlanda
A pesar que a Irlanda són uns coneguts fanàtics del Rugbi, podem trobar també altres esports que són característics únicament d’aquesta illa.
El “Irish Hurley” és l’esport més popular, un esport dur i de contacte, no apte per a tothom. Podem trobar des de partits amateurs a partits de professionals retransmesos per la televisió. És un esport molt antic, es coneix que ja era practicat pels celtes nomenant-lo en diferents històries de les seves llegendes.
El “Hurley” és un esport de pilota que es juga amb un estic o bastó, el qual li dóna nom al joc i una pilota de la grandària d’una de tenis amb equips de 15 jugadors.
El futbol gaèlic és l’altre gran esport característic d’Irlanda, es juga en un camp amb dues porteries a cada costat en forma d’H. Al camp i surten equips de 15 jugadors que es van passant i xutant una pilota (una pilota pesada) per a acabar en la porteria rival. Aquest és un esport més recent que l’anterior, va acabar de prendre forma tal com el coneixem avui dia en 1887.
La musica irlandesa i els seus balls típics
La música tradicional irlandesa té unes fortes arrels en la seva gent i forma part, de manera important, de la seva identitat cultural.
A pesar que s’identifica molt aquesta música amb la música cèltica cal no confondre-les. La música cèltica la podem trobar en tots els territoris que van ser conquistats i influenciats per aquest poble i la música tradicional irlandesa, malgrat quedar influenciada per la cèltica, té les seves pròpies arrels i personalitat.
En els seus orígens les cançons es passaven de generació en generació per tradició oral en idioma gaèlic. Els instruments que coneixem en l’actualitat lligats a aquesta música van venir més tard, alguns dels més utilitzats són les flautes travesseres, gaites, el violí, Tin Whistle o el Bodhrán, per posar uns exemples.
A la música l’acompanyen també els seus balls, molt característics del folklore de la Irlanda. Les danses provenen originalment del món rural i solen ser balls grupals. Per sort, hi ha hagut espectacles moderns, amb molt d’èxit a nivell internacional, que han ajudat a donar-li una segona vida a aquests balls tradicionals i mantenir així aquesta part de la seva cultura.
Els Leprechauns: Mitología d’Irlanda
Qui no coneix la història d’un follet que t’espera al final de l’arc de Sant Martí? Els Leprechauns són aquests petits éssers, formen part de la mitologia d’Irlanda juntament amb les fades i els éssers de la Terra Mitjana. Històries que provenen de l’origen cèltic de la seva cultura.
La llegenda conta que aquests éssers es dedicaven a produir i arreglar sabates i que atresoraven molts atuells plens d’or. Eren éssers petits i poc sociables. Si ets capaç d’atrapar a un d’aquests éssers, et portarà a una olla plena de monedes d’or.
Noces típiques a Irlanda
Les noces a Irlanda es realitzen en una cerimònia amb molts rituals que les fan especialment boniques. Alguns dels punts que us podreu trobar en aquestes noces són:
- Unió de mans: Prové d’un antic ritu cèltic, es tracta que els nuvis uneixin les seves mans a través d’un llaç.
- Cal casar-se usant “una cosa blava, una cosa nova, una cosa usada i una cosa prestada”, aquest costum que s’ha estès pel món, és d’origen irlandès.
- Les núvies utilitzen a vegades una corona de flors per al cap. Aquesta corona té un disseny amb reminiscències cèltiques, utilitzant lavanda en molts casos.
- El dia abans de les noces es cuina oca a casa de la núvia i en el banquet, els nuvis, hauran de començar menjant sal i farina de civada, una forma de protecció contra el mal d’ull.
- Anell de Claddagh: Aquest anell es caracteritza per tenir un cor sostingut per dues mans com a dibuix, simbolitza l’amor, la lleialtat i l’amistat. La història diu que prové d’un home anomenat Richard Joyce, després de ser separat del seu amor per pirates i aprendre l’ofici d’orfebre va crear aquest anell en el seu honor.
Pub’s Irlandesos
Una de las grandes características de Irlanda son los pub’s. Los irlandeses suelen ir a menudo después de trabajar y es habitual encontrarlos llenos por la
Una de les grans característiques d’Irlanda són els pub’s. Els irlandesos solen anar sovint després de treballar i és habitual trobar-los plens a la nit.
Si aneu algun dia de viatge, segurament passareu per la zona de Temple Bar, la més coneguda pels turistes i per tant la més plena. Així i tot no dubteu a allunyar-vos una mica d’aquí, segur que trobareu llocs menys orientats al turista i més autèntics.
Podríem continuar explicant més coses sobre aquesta meravellosa terra però… Ho deixarem per a un altre article.
Hi ha moltes raons per a viatjar a Irlanda, conèixer la seva gent, la seva cultura i, per descomptat, aprendre i practicar anglès, sigui pel nostre compte o amb cursos d’anglès organitzats. Qui s’anima?
Comentaris recents