La diversitat d’idiomes al voltant del món és increïble. Existeixen centenars de curiositats sobre els idiomes que et faran sorprendre’t realment. Si bé, en aquest cas, mostrarem quins són els idiomes més i menys parlats del món, oferint-te dades que tampoc et deixaran indiferent.
Els idiomes més parlats en el món
La quantitat de parlants per idioma és increïblement desproporcionada. Entre la meitat de la població només es parlen 7 idiomes dels 7000 que coneixem. L’altra meitat parla 6993 idiomes, més o menys. Una proporció realment sorprenent.
Mandarí
Atès el nombre d’habitants de la Xina i voltants, és lògic pensar que el xinès mandarí s’alci amb el primer lloc, comptant amb més de 1000 milions de parlants (1/7 de la població mundial) -sempre que parlem de llengües natives, clar-.
Anglès
L’anglès és el segon idioma més parlat tenint en compte els parlants natius i aquells que el van adquirir com a llengua colonial. Si bé, la seva universalització, ja que és la segona llengua per a la majoria de les persones, fa que una enorme part de la població ho parli en molts contextes fins i tot sense tractar-se de la seva llengua nativa, per això és imprescindible aprendre anglès avui dia.
No obstant això els efectes de la llengua anglesa no es donen amb el mandarí, l’ús del qual està molt més limitat geogràficament.
Espanyol
A causa de la colonització d’Amèrica per part dels espanyols, aquest idioma es va estendre enormement, permetent-nos comptar, avui dia, amb gairebé 500 milions de parlants. Això sí, en alguns països hispans utilitzen encara llengües autòctones en la intimitat.
Idioma indostànic
L’idioma indostànic és un conjunt de dialectes parlats a l’Àsia (sobretot a l’Índia). Encara que no és un idioma com a tal, es pot considerar així, ja que tots els seus parlants són capaços d’entendre i comunicar-se amb la resta (uns 490 milions de persones).
Per extensió dels països on es parlen no és difícil imaginar els idiomes que els segueixen: el rus i l’àrab, parlats per 277 i 246 milions de persones respectivament.
Els idiomes menys parlats en el món
Si les xifres que acabes de llegir et sorprenen, no hauries de deixar de saber que existeixen 160 idiomes amb menys de 10 parlants. Això significa, tristament, que la seva extinció està molt pròxima.
Taushiro, kaixana i tanema
Aquests tres idiomes compten únicament amb 1 parlant, motiu pel qual estan condemnades a la seva desaparició. Per sort del Tanema es posseeixen alguns gravats que ens permeten conèixe’l.
Lemerig
Aquest idioma de Vanuatu compta amb tan sols 2 parlants. Aquesta és una dada més que curiosa, sobretot tenint en compte que l’idioma posseeix 4 dialectes.
Chemehuevi
Idioma de la tribu amb el mateix nom que, malgrat ser nombrosa, només compta amb 3 membres capacitats per a parlar-lo.
Njerep
En el cas del Njerep els que el parlen són només 4 homes ja ancians sense possibilitat de reproduir-se
Liki
Aquesta llengua, també dita Moar, és parlada per únicament 5 persones a Indonèsia.
Ongota
Aquest es parla per 6 habitants d’Etiòpia. En aquest cas les esperances per a evitar la seva extinció es centren en un professor universitari que actualment l’estudia.
Chamicuro i dumi
En l’actualitat només els parlen 8 persones.
La història del chamicuro és una cosa trista. Desgraciadament, una epidèmia de verola va tenir lloc, casualment, en l’alt Amazones (el Perú), on s’assentava la població chamicura. La infiltració de l’espanyol va acabar desplaçant als poc parlants del chamicuro que quedaven.
En el cas del dumi, existeix la possibilitat que no desaparegui definitivament, perquè existeixen diccionaris i llibres de llenguatge dumi.
Ara ja sabeu tant els idiomes que més es parlen en el món com els que no, donada la importància que té especialment l’idioma anglès, veuen a la nostra escola d’idiomes per a aprendre, millorar i perfeccionar el teu nivell d’anglès, francès o alemany.
0 Comentaris
Deixa un comentari